Rembrandt Trio & Klaartje van Veldhoven, Antoinette Lohmann, Benjamin Glorieux

NL

Oude Muziek Improvisaties (recital)

​Tot ongeveer 1750 was het gebruikelijk voor musici om hun uitvoeringen te voorzien van allerlei improvisaties. Componisten voerden ook vaak hun eigen muziek uit. Het is dan ook geen verassing dat jazzmusici en Oude muziekspecialisten een connectie voelen. Voor het Rembrandt trio is het geweldig om werken van grote componisten als Monteverdi, Bach, Frescobaldi en Händel te spelen. Dit omdat het doorwrochte werken zijn met veel technische uitdaging, maar ook omdat het zoveel ruimte biedt voor improvisatie. Wanneer het trio samenkomt met Oude Muziekspecialisten als sopraan Klaartje van Veldhoven en violist Antoinette Lohmann wordt dit bronmateriaal flink opgeschud om te komen tot een nieuwe klankmix, een actuele herneming van beroemde klassiekers.

De internationale waardering voor het Rembrandt Trio zal op bijzondere wijze doorklinken tijdens een exclusief concert voor INTRA MUROS FESTIVAL.

Rembrandt Trio.jfif
  • YouTube
  • Facebook Social Icon

Volgens Rembrandt Frerichs is musiceren : ‘Op een natuurlijke wijze de puntjes op de i zetten en verbinden.’ Zelf is hij een mengeling van het artistieke onderzoek dat hij zijn hele leven doet en zijn liefde voor iconen van de jazz als Lennie Tristano of Wayne Shorter. Met het oog op een betere vermenging met vroege instrumenten zoals kamancheh, târ, oud of qanun ontwikkelde het Rembrandt Trio een alternatieve sonische vormgeving van haar instrumenten.

De 18e-eeuwse fortepiano, voorloper van de moderne vleugel, kan worden gestemd als een santur, de Perzische cimbalom. De violone (viola) dateert uit de vroege Renaissance; het gaat vooraf aan de contrabas. Met zes snaren en een lichter timbre kan zij zowel een melodische, harmonische als basfunctie vervullen. De Whisper Kit, een uitvinding van Vinsent Planjer, brengt percussie-instrumenten uit verschillende culturen en periodes samen en creëert zo een rijke ritmische basis.

Het Rembrandt Trio treedt regelmatig op met enkele van de meest iconische sterren in de wereldmuziek, zoals meesters van de Perzische muziek Kayhan Kalhor en Hossein Alizadeh.