Festina Lente

IT

Festina Lente, opgericht door Michele Gasbarro, draagt een brede expertise op het gebied van Italiaanse oude muziek, met name renaissance- en barokmuziek. De voornaamste drijfveer is om kostbare, ongepubliceerde werken van de Italiaanse school uit de 16e en 17e eeuw terug te krijgen en aan het publiek te presenteren. De laatste jaren ging de aandacht uit naar de meervoudige productie die werd geschreven voor de vieringen van de katholieke kerk.

 

Het "perspectief" gevoel van de polyfonie uit de Renaissance wordt versterkt door meerdere orgels en verheerlijkt door de constante beweging van de ensembles tijdens de uitvoeringen. In een onderzoek dat streeft naar historische strengheid, worden de composities gepresenteerd in een liturgische en muzikale reconstructie, volgens de plechtigheid van de Romeinse rituelen van de 17e eeuw, in een onlosmakelijke relatie tussen muziek, handeling en woord, in volledige overeenstemming met de barok.

Festina Lente groep.jpg
  • YouTube

Michele Gasbarro - direttore Festina Lente aan het woord: 

2020 heeft ons laten begrijpen dat we de tijd soms even moeten stoppen, over onszelf moeten nadenken en stilstaan bij de meer simpele dingen, onze dierbaren, onze persoonlijke geschiedenis. De reflectie betreft ook onze geschiedenis in brede zin, om met meer vasthoudendheid aan onze toekomst te bouwen.

Festina Lente specialiseert zich in ongepubliceerde Italiaanse muziek, speciaal geproduceerd in Rome en Napels. We zijn erg blij om deze onbekende Italiaanse muziek in België te brengen.

Programma

Antonio Nola was een Napolitaanse componist van wie weinig biografische informatie of muziek bewaard is gebleven. Zelfs in de onderzoekshandleidingen en encyclopedische woordenboeken wordt de auteur niet genoemd.

Het grote aantal manuscripten dat in de bibliotheek van de Filippijnse congregatie van Napels wordt bewaard, getuigt van de intense activiteit die in dit prestigieuze instituut werd verricht, daterend van minstens 1665 en zeker tot 1701. In de enorme productie van Antonius Nola zijn er talrijke missen met verschillende vocale en instrumentale ensembles: vier en vijf stemmen met orgel; voor drie, vier en vijf stemmen met violen, voor dubbel koor voor acht en negen stemmen in concert met violen, tot de weelderige missen voor vier koren met instrumenten.

Ensemble Festina Lente interpreteert tijdens Intra Muros Festival verschillende Nola composities die een grote levendigheid en stilistische kenmerken van absolute originaliteit vertonen. Het verschil tussen fantasieloos en fantasierijk programmeren zal tijdens dit openingsconcert opgemerkt worden door het subliem samengestelde programma dat de ene parel na de andere aan elkaar zal rijgen.

Introito

Penitenziale e Dossologia

Dopo l'Epistola francese seconda del nono Tuono
 

Professione di Fede

Offertorio Liturgia eurasticia

Litania

Congedo

Giovanni Salvatore (1611 - 1688)

Antonio Nola (1644 - 1701?)

Giovanni Salvatore (1611 - 1688)

Antonio Nola (1644 - 1701?)

Antonio Nola (1644 - 1701?)

Antonio Nola (1644 - 1701?)

Cristoforo Caresana (1640 - 1709)

Toccata

Kyrie e Gloria

Canzone

Credo

Santus

Agnus Dei

Salve Regina

Ensemble Festina Lente

Alena Danceva, canto I

Lucia Napoli, canto II

Marta Fumagalli, alt

Gianluca Ferrarini, tenor

Mauro Borgioni, bas

 

Paolo Perrone, violino I

Gabriele Politi, violino II

Andrea Lattarulo, cello

Maria De Martini, fagot

Matteo Coticoni, contrabbas

Michele Carreca, theorbe

Alessandro Albenga, orgel

 

Michele Gasbarro, direttore

Icon_Tickets.png