Holland Baroque meets Bastarda Trio

NL & PL

Holland Baroque is een veelzijdig en eigenzinnig barokorkest dat op hun instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Het orkest is gevestigd in Utrecht. 

 

Tineke en Judith Steenbrink zijn sinds 2009 als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. Deze baroktweeling bewaakt de klank van het ensemble, maakt eigenzinnige programma’s en herschrijft repertoire naar de hand van Holland Baroque. Na jaren van muzikale ontmoetingen is het ons glashelder: barok is op vele plekken te vinden. Barok is nu.

Het Bastarda Trio (Polen), gevormd door Paweł Szamburski, Michał Górczyński en Tomasz Pokrzywiński, speelt eigen interpretaties van middeleeuwse muziek.

Holland Baroque 1 by Wouter Jansen.jpg
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook Social Icon

Ze improviseren en gebruiken virtuoze zelfontwikkelde technieken. Klarinet, cello en contrabasklarinet geven een uniek, warm geluid en textuur. De drie musici voeren een buitengewone evenwichtsoefening uit: van gregoriaanse en middeleeuwse oorsprong naar geheel eigen materiaal. Holland Baroque componeert mee, reflecteert op het trio en gaat de hedendaagse dialoog met de middeleeuwen aan. Deze unieke combinatie muzikanten wil het publiek graag plezieren en verrassen - soms ontroeren, maar altijd boeien.

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook Social Icon

Holland Baroque

Bastardo Trio

© Wouter Jansen Photography

Judith Steenbrink - Holland Baroque

Onze cellist Tomasz Pokrzywiński is de geheime troef. Hij is de drijvende kracht achter Trio Bastarda en tevens in Holland Baroque van onschatbare waarde.  

Intra Muros Festival, een nieuw festival. Hoe stoer is het om in deze tijd iets nieuws te beginnen. Inspirerend ook. Wij willen ons allerbeste geven om daar een waardevolle bijdrage aan te leveren.  

Orewoet

Holland Baroque & Bastarda Trio

Minne en beminnen. Nieuwe interpretaties van eeuwenoude klanken

 

Het programma is geïnspireerd op de volgende stukken, waarvan de volgorde kan verschillen.

 

Judith Steenbrink (1977)

Introïtus

 

Graduale van Johannes van Deventer (Sint Agatha, 1512)

Sancte Agatha

 

Melchior Franck (1580 - 1639)

Er küsse mich

 

Heinrich Isaac (1450 - 1517)

Te laudant omnes

 

Nederlandse Gregoriaanse Graduale (Amsterdam, 1692)

Kyrie

 

Gregoriaans

Media vita in morte sumus

 

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525 - 1594)

Nigra sum

 

Hildergard von Bingen (1098 - 1179)

Spiritus sanctus vivificans vita

 

Judith Steenbrink (1977)

Minne

 

Judith Steenbrink (1977)

Orewoet

 

 

 

Arrangementen voor Holland Baroque door Tineke en Judith Steenbrink.

Hadewijch en orewoet

Over Hadewijch, dichteres en prozaschrijfster, is nauwelijks iets bekend. Ze schreef haar oeuvre in een Zuid-Brabantse variant van het Middelnederlands. De visioenen, gedichten, liederen en brieven kwamen tot stand in de tweede helft van de 13e of de eerste helft van de 14e eeuw. Waarschijnlijk was zij afkomstig uit een gegoede familie en leefde als begijn in het Hertogdom Brabant.

 

Voor Hadewijch is orewoet een sleutelwoord om de begeerte, het verlangen naar de minne, uit te drukken. Orewoet wordt omschreven als ‘gloed’, ‘hitte’, ‘vurigheid’ en ‘extase’.

 

Proces

Judith en Tineke Steenbrink reisden af naar Warschau om Paweł Szamburski (klarinet) en Michał Górczyński (contrabasklarinet) te ontmoeten. Tomasz Pokrzywiński is als vaste cellist al jaren deel van Holland Baroque. Voor de repetities ontstond er een gesprek over Hadewijchs teksten, ideeën en klank van woorden, welke de inspiratie zijn voor dit programma. Ze improviseerden, borduurden voort op wat hen gezamenlijk beviel en bedachten wat de rol van Holland Baroque’s violisten in ‘Orewoet’ zou worden; een chorus, een engelenkoor, een versterkende schoonheid. Zo ontstond ‘Orewoet; nieuwe interpretaties van eeuwenoude klanken.’ Bedankt Hadewijch voor de wonderlijke teksten die Holland Baroque en Bastarda Trio samenbrengen.

Holland Baroque  

Judith Steenbrink, viool

Anna Jane Lester, viool

Chloe Prendergast, viool

Joseph Tan, viool

Emma Williams, viool

Andrej Kapor, viool

Marie van Luijk, verteller

Ensemble Bastarda Trio

Paweł Szamburski, klarinet
Tomasz Pokrzywiński, cello
Michał Górczyński, contrabasklarinet

Icon_Tickets.png