Grote_poort_7.png

Over

Een nieuw festival op een bijzondere historische site

In opdracht van de Vlaamse overheid – Landcommanderij Alden Biesen – werd in de loop van 2020 een nieuw muziekfestival ontwikkeld binnen de muren van de 800 jaar oude Landcommanderij in Bilzen (B).

INTRA MUROS FESTIVAL FOR EARLY MUSIC – ALDEN BIESEN CASTLE is de volledige naam van dit jaarlijks, internationaal muziekfestival dat gebouwd is op drie pijlers: jong talent – actuele internationale topkwaliteit – exclusieve programma’s.

Jaarlijks wordt 'carte blanche' gegeven aan een jong musicus uit Vlaanderen: iemand die aan de poort staat van een internationale carrière en bij het IMF de gelegenheid krijgt zich als ‘musicus in residentie’ gedurende het gehele festivalweekend in verschillende settings te tonen: solistisch, in kamermuziekverband en in combinatie met één van de gastensembles of -orkesten. Voor de eerste editie van IMF is dat niemand minder dan Lise Vandersmissen, een jonge harpiste uit Bilzen, die na opleidingen in Leuven en in Londen inmiddels internationaal bijzonder actief is.

IMF geeft ook podium aan een (nieuw) Vlaams top-ensemble dat zich voorstelt met een exclusief programma of een nieuwe CD-productie. le Pavillon de Musique, een spiksplinternieuw ensemble onder leiding van maestra Ann Cnop brengt de wereldpremière en meteen ook de CD-presentatie van de vioolconcerti van H.-J. De Croes.

Daarnaast zijn er natuurlijk internationaal gevestigde waarden uit Italië, Duitsland, Nederland en Polen, telkens met voor het Intra Muros Festival exclusief samengestelde programma’s.

Het Festivalteam

Als 'eerste bezoeker' ontvangen we niemand minder dan Tsar B, pseudoniem van de Belgische muzikante Justine Bourgeus. Haar muziekstijl wordt gekenmerkt door het zinderende Oosterse timbre, maar wat velen niet weten is dat ze haar inspiratie haalt uit de muziek van de Barok.

"Ik ben ongelooflijk benieuwd naar hoe Intra Muros Festival ons terug gaat katapulteren naar de tijden van vroege barok, hoe wij, jonge mensen, weer gaan voelen wat er ooit gevoeld en neergeschreven is een half millennium geleden. De locatie, de line-up, de insteek: het totaalplaatje klopt!"

TSAR B

AldenBiesen luchtofotos 241019 WEB-21.jp

En ja, met ‘early music’ overspannen we een periode van de middeleeuwen tot en met de 18de eeuw, van Hildegard van Bingen tot de Franse Revolutie. Geen niches, geen ‘muziek met witte handschoenen’, wel , een heel weekend lang, tussen de muren van een unieke, inspirerende historische site.

Als publiek bevind je je tijdens het IMF tussen de musici - instrumentalisten en zangers - tijdens repetities, ontbijtgesprekken, aperitieven, lunches en natuurlijk de concerten. Impressies van een uniek historisch kader, de kunstbeleving, talrijke menselijke contacten, culinair genot en wandelingen in de natuur leiden samen tot ‘ontmoeting en ontroering’. Kortom: IMF wordt een unieke ervaring, zowel voor het publiek als voor de uitvoerders!

Luc Ponet credit Bert Daenen.jpg

Luc Ponet - Artistic Director
artisticdirector@intramurosfestival.be

Tom Pipeleers credit Bert Daenen.jpg

Tom Pipeleers - Executive Director
executivedirector@intramurosfestival.be

Lisa Deckers credit Bert Daenen.jpg

Lisa Deckers - Dramaturg
dramaturgy@intramurosfestival.be