Slawomir Zubrzycki 

PL

ZATERDAG 9 JULI
11u30 Open Masterclass
15u30 Viola Organista Recital


 

In 2009 ontdekte Zubrzycki de sporen van een echte zeldzaamheid: het door Leonardo da Vinci ontworpen strijkinstrument met klavier, maar dat bijna onbekend en vergeten was. Tijdens dit concert brengt hij dit bijzonder instrument tot leven met het repertoire van o.a. de Italiaanse klavicinist Marco Facoli en de Franco-Vlaamse componist Henricus Isaac.

slawomir_zubrzycki_fot_K.Schubert_SMALL.jpg

De première recitals van viola organista gooide tijdens het International Royal Cracow Piano Festival in 2013 hoge ogen. Ze werden door het publiek waargenomen als een spectaculair artistiek succes en kregen veel publiciteit in de media. Meer dan 3 miljoen mensen bekeek na de eerste week het videoverslag op Youtube. De primeur van de bouw van altviool organista werd gepresenteerd door de meest populaire media over de hele wereld, waaronder BBC, The Telegraph, Deutsche Radio Kultur, Corriere della Sera, Oman Daily Observer enz.

Een langdurige interesse in het ontwerp en de constructie van muziekinstrumenten, naast de serie televisielezingen, bracht Sławomir Zubrzycki ertoe een replica te bouwen van het clavichord van Johann Silbermann uit 1775. Het instrument met een zeer kenmerkende expressiviteit wordt beschouwd als de voorouder van de piano. 

Tijdens dit concert brengt Sławomir Zubrzycki het karakteristiek instrument tot leven met het repertoire van o.a. de Italiaanse klavicinist Marco Facoli en de Franco-Vlaamse componist Henricus Isaac. Verder zullen ook eigen transcripties worden uitgevoerd. Zo onder andere van Marin Marais, een Franse componist van barokke muziek, grotendeels voor strijkinstrumenten. Het grootste deel van zijn werkzame leven diende hij het Franse hof te Versailles. Hij wordt beschouwd als een belangrijke vertegenwoordiger van de Franse school van componisten voor viola da gamba (basse de viole) en was zelf ook een uitstekend gambist. Hij componeerde vier opera’s en was één van de eerste componisten in Frankrijk die stukken schreef voor trio. Aan de hand van zijn repertoire werkt Zubrzycki naar een hoogtepunt in historische en uitvoeringstechnische beleving.

All Videos

All Videos