Een zinnenprikkelend festival op een bijzondere historische site

In opdracht van de Vlaamse overheid – Landcommanderij Alden Biesen – werd in de loop van 2020 een nieuw muziekfestival ontwikkeld binnen de muren van de 800 jaar oude Landcommanderij in Bilzen (B).

Intra Muros Festival For Early Music – Alden Biesen Castle is de volledige naam van het jaarlijks, internationaal muziekfestival dat gebouwd is op drie pijlers: jong talent, actuele internationale topkwaliteit, en exclusieve programma’s.

Jaarlijks wordt carte blanche gegeven aan één of meerdere jonge musici uit Vlaanderen: iemand die aan de poort staat van een internationale carrière en bij het IMF de gelegenheid krijgt zich als musicus in residentie gedurende het gehele festivalweekend in verschillende omgevingen te tonen: solistisch, in kamermuziekverband en in combinatie met één van de gastensembles of -orkesten.

In de editie van 2022 waren er de internationaal gevestigde waarden uit Malta, Nederland, Polen, Wenen en Tsjechië telkens met voor het Intra Muros Festival exclusief samengestelde programma’s.

Met early music overspannen we een periode van de middeleeuwen tot en met de 18de eeuw, van Hildegard van Bingen tot de Franse Revolutie. Geen niches, geen muziek met witte handschoenen, wel een heel weekend lang tussen de muren van een unieke, inspirerende historische site.

Als publiek bevind je je tijdens het IMF tussen de musici, instrumentalisten en zangers en concerten. Impressies van een uniek historisch kader, de kunstbeleving, talrijke menselijke contacten, culinair genot en wandelingen in de natuur leiden samen tot ontmoeting en ontroering. Kortom, IMF is een unieke ervaring, zowel voor het publiek als voor de uitvoerders!

Luc Ponet – artistiek directeur
artisticdirector@intramurosfestival.be

Tom Pipeleers – zakelijk directeur
executivedirector@intramurosfestival.be