Lise Vandersmissen
harp

Belgische harpiste Lise Vandersmissen reist Europa en Azië rond met haar Italian Triple Harp en moderne pedaalharp. Ze was het afgelopen jaar een Twintiger bij Klara, en heeft net de Supernova wedstrijd gewonnen met haar fluit, altviool, harp trio: het Aglica trio. De voorbije jaren won Lise onder andere de Eerste Prijs in de “5th International Harp Competition” in Slovenië, de Tweede Prijs in de “Szeged International Harp Competition” in Hongarije en de Tweede Prijs in de Camac Harp Competition in Londen. Ze won de Guildhall Harp Prize en werd geselecteerd als Live Music Now Musician, UKHA Emerging Artist en Concordia Foundation Artist. Ze bemachtigde een plaats in de London Sinfonietta Academy in Londen en de Académie Camac in Frankrijk, en werd de Bilzerse Cultuurprijs toegekend. In 2021-2022 werd Lise aangeworven voor een residentie van zes maanden in Hong Kong, als “Harp Teacher & Performer” bij de internationale harp-academie HK Harp Music.

Lise gaf vorige lente haar debuut soloalbum “TRANSFORMED” uit, bestaande uit haar eigen transcripties voor harp solo. Deze zomer brengt ze haar tweede soloalbum uit, “TRE”, ditmaal spelende op de barokke Italian triple harp. Beide albums werden mogelijk gemaakt door de sponsering van het Departement CJM Vlaanderen.

Lise bekleedde de rol als Artist in Residence tijdens de eerste editie van het Intra Muros Festival in Alden Biesen. Ze soleerde het Händel Harp Concerto met onder andere de Bach Academie Alden Biesen en het London Händel Festival Orchestra tijdens het London Händel Festival. Naast haar solo en kamermuziek carrière is Lise ook actief als continuo harpiste. Ze speelt regelmatig in het continuo team bij onder andere de English National Opera, London Händel Festival Orchestra en het Bristol Ensemble.

In juni 2019 speelde ze de Wereld Première van de nieuwe harpcompositie door Mark-Anthony Turnage: “Four Meditations” in Milton Court Concert Hall in Londen, deze compositie werd aan haar opgedragen. In de zomer 2022 presenteerde ze haar transcriptie voor solo harp van Ravel’s Le Tombeau de Couperin tijdens het Wereld Harp Congres in Wales.

Lise trad op als concerto soliste met orkesten en ensembles in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland en België, zowel op de moderne pedaalharp als op de Italian Triple Harp.

Lise volgde harples bij Josephine Van Son in de Academie van Genk, vervolledigde haar Bachelor met Magna Cum Laude aan LUCA School of Arts bij Lieve Robbroeckx in Leuven, en haar Master met Great Distinction aan de Guildhall School of Music & Drama bij Imogen Barford in Londen. Na haar afstuderen was Lise twee jaar lang een Fellow aan de Guildhall.

Lise woont op een blauwe woonboot op de Londense kanalen en rivieren. Wanneer ze niet aan het harpspelen is, jogt ze graag langs het kanaal of breit ze truien.