Thomas Langlois,
luit & theorbe

Thomas Langlois werd geboren op 12 juni 1999 in Gent. Zijn passie voor muziek werd al op een jonge leeftijd duidelijk toen hij aan de muziekacademie van Aalter startte met lessen gitaar en luit. Zijn eerste leerkrachten voor deze instrumenten waren Jona Kesteleyn (gitaar) en Bart Roose (luit). Later volgde hij ook verschillende masterclasses om zijn speeltechniek en muzikaliteit verder te ontwikkelen. Dit bij gitaristen zoals Johan Fostier, Gaëlle Solal, Manuel Barrueco, Yves Storms en Jan Depreter.

Daarnaast werd Thomas ook getraind in traditionele flamenco muziek door Emre el Turco en Lisbeth Maes, waar hij al vroeg leerde om zangers en/of dansers te begeleiden. Hij beschouwt zijn ervaring in de flamencomuziek als een van de grootste bijdragen aan zijn huidige reputatie als solist en begeleider.

Zijn veelzijdigheid als muzikant werd opgemerkt door het Koninklijk Conservatorium van Gent, toen hij zowel voor gitaar als voor luit meedeed aan de ingangsexamens. Hij slaagde voor beide instrumenten, en stond dus voor een moeilijke keuze die het vervolg van zijn muzikale carrière voorgoed zou bepalen. Zijn interesse in oude muziek overtuigde hem uiteindelijk om zichzelf volledig aan de luit toe te wijden. Hierin werd hij voor vijf jaar begeleid door Wim Maeseele. Ook Florian Heyerick en Patrick Beuckels hadden tijdens zijn studies in Gent een grote invloed op zijn spel en muzikale visie.

Een andere passie die al sinds zijn jonge leeftijd werd aangewakkerd, maar die in Gent onder de vleugels van Marc Masson ten volle tot uiting kwam, is die voor harmonie, contrapunt en muziektheorie. Na vijf intense jaren waarin Thomas zowel een master in uitvoerende muziek als in muziektheorie combineerde, studeerde hij af met grote onderscheiding voor beide richtingen. Momenteel studeert hij verder aan de prestigieuze Schola Cantorum Basiliensis in Zwitserland.

Tijdens zijn studies aan het Conservatorium van Gent experimenteerde Thomas met verschillende kamermuziekcombinaties. Hieruit ontstonden verschillende ensembles, met wie hij tot op de dag van vandaag in een professionele context musiceert.

Samen met mezzosopraan Anna Nuytten vormt hij duo “Coordonné”. Ze brengen muziek van componisten/ singer-songwriters uit verschillende tijdsperiodes, en verkennen ze de mogelijke manieren waarop al die uiteenlopende muzikale stijlen verzoend kunnen worden. Dit resulteerde in hun debuut-CD “Terrain Vague”, dat bij het label Etcétéra uitkwam in 2021 en een concertreeks in 2022. De CD werd enthousiast onthaald door publiek en critici, en wordt geregeld gespeeld op KLARA. Een deel van hun programma werd in het kader van de “Toots Sessies” op Canvas uitgezonden.

Hij stond ook mee aan de wieg van het ensemble “Vecchie Musiche”, samen met bezieler en artistiek leider Nicholas Cornia, en zangers Jana Pieters, Ellen Wils, Lidwien van Winckel en Leander van Gijsegem. Met deze groep brengt hij muziek van doorgaans vergeten en onderbelichte componisten uit de Renaissance- en Barokperiode, die toch een podium verdienen.

Daarnaast treed Thomas ook op in verschillende andere ensembles en orkesten.

Hij speelt sinds 2021 geregeld mee met Barokensemble “Musica Gloria”, onder leiding van Beniamino Paganini en Nele Vertommen. Met “Les Goûts Authentiques” nam Thomas reeds twee CD’s op rond de muziek van Henry Purcell. Op uitnodiging van dirigent Florian Heyerick vervoegde hij het Barokorkest “Ex Tempore” voor enkele producties. Hij concerteerde samen met “Red Herring”, het ensemble van Patrick Denecker. Deze en vele andere gelegenheden die hier niet opgenoemd staan brachten hem op verschillende grote podia.

Thomas hecht ook veel belang als zijn carrière als solist: hij bespeelt de Renaissanceluit (6- tot 10-korig), Theorbe, Barokgitaar en Barokluit. Hij volgde masterclasses bij artiesten als Paul O’dette, Nigel North, Philippe Malfeyt en Floris De Rycker. Om zich verder te verdiepen in de muziek van John Dowland en zijn tijdgenoten, trok Thomas naar Engeland om in de leer te gaan bij Jacob Heringman en Dame Emma Kirkby. Verder volgde hij ook een intensieve stage in Siena (Italië), bij Paul Beier en Michael Chance. Thomas speelde reeds verschillende soloconcerten in binnen- en buitenland. In 2023 werd hij gekozen als één van Klara’s “Twintigers”, een selectie van veelbelovende jonge Belgische muzikanten.